Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Soțul meu a început să-mi consume din bani la băutură, pariuri şi păcănele”

De când lumea si pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa scrieadelei@libertatea.ro şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Numele meu este Lorena, am 44 de ani şi sunt căsătorită de 15 ani. Soţul meu e pensionat de 5 ani din cauza unui accident de muncă şi primeşte o pensie, modestă ce-i drept, însă financiar ne descurcăm, pentru că eu lucrez în continuare şi salariul meu ne permite să ne întreţinem. Problema este că de la o vreme a început să-mi consume din bani la băutură, pariuri şi păcănele. Îmi spune că se simte inutil de când s-a pensionat şi că vrea să-şi ocupe timpul cu ceva, însă „ocupaţia” lui ajunge la un moment dat să ne pună traiul zilnic în dificultate. Nu ştiu cum să vorbesc cu el, să-i explic cât de mult greşeşte. El nu e om rău, deşi bea, niciodată nu a fost violent, nu mi-a vorbit urât, nu a ridicat mâna la mine. Dar mi-aş dori să-i pot arăta cât de rău îmi face totuşi cu obiceiurile lui. Mă poţi ajuta, te rog? Mulţumesc anticipat.

Adela răspunde:

Dragă Lorena,

Jocurile de noroc nu sunt ceva ”util”, dimpotrivă, consumă banii și nervii – pe ai tăi și pe ai celorlalți. S-au petrecut multe tragedii din cauza acestei meteahne, deci nu se pune deloc problema că el ajută pe cineva în felul acesta, nici măcar pe el. Prin urmare, explică-i cu fermitate cum stau lucrurile. Dacă vrea să fie cu adevărat util, să găsească o activitate de pe urma căreia se câștigă bani, nu se pierd. Sau, dacă se simte inutil și nu are ce face, să facă voluntariat într-un loc unde se simte bine. Nu mi-ai spus de ce natură este problema care l-a făcut să fie pensionat, dar dacă poate să meargă la păcănele, poate să aibă grijă și de niște câini fără stăpâni sau le citească o poveste unor copii orfani. Lucruri de făcut fără primești nimic în schimb se găsesc, doar să ai bunăvoință. Poate n-o să câștige bani, dar sentimentul că cineva chiar are nevoie de el este neprețuit. Plus că, după ce îți crești stima de sine în acetst fel, îți vin și idei și îți apar și oportunități ca să chiar câștigi ceva. Ca să fii și mai convingătoare, refuză să-i dai bani pentru această ”pasiune” a lui, oricât de mult s-ar supăra. Întreabă-l cum s-ar simți el dacă ar fi în locul tău, spune-i cum te simți și explică-i ca unui prieten că nu știi cum să rezolvi această situație. Îndrăznește să fii categorică, pentru că ai dreptate. Dacă îți susții cu putere poziția, mai devreme sau mai târziu te va asculta, pentru că nu prea are încotro.


Punem presiune pe copil să obțină numai calificative foarte bune? Psihologul ne explică impactul acestei cerințe asupra celui mic


Post-ul Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Soțul meu a început să-mi consume din bani la băutură, pariuri şi păcănele” apare prima dată în Libertatea.ro.

Source: libertatea

Salvează

Share This Post

Post Comment