Avertizări privind cancerul pe paharele de cafea, în California

Un judecător din California a decis să existe avertizări privind cancerul pe paharele de cafea. Decizia a fost dată la cererea unei organizații non-guvernamentale care susține că în cafeaua preparată există o substanță cancerigenă, anunță Washington Post.

Citeste si

O instanță din California a decis că toate companiile producătoare de cafea trebuie să posteze o etichetă cu un mesaj de avertizare împotriva cancerului din cauza unui produs cancerigen care este prezent în băutura preparată.

“În timp ce reclamantul a oferit dovezi că prin consumul de cafea creste riscul de afectare a fetusului, sugarilor, copiilor și adulților, experții medicali și epidemiologii aduși de companiile inculpate au depus mărturie că nu există nicio dovadă privind cauzalitatea”, a scris judecătorul Elihu Berle în motivarea sentinței. “Pârâții nu au dovedit beneficiile pe care le are consumul de cafea asupra sănătății umane”, a mai scris magistratul.

Acrilamida este un carcinogen cunoscut care este produs în mod natural în timpul procesului de coacere sau prăjire a unor alimente. Acesta apare în boabele de cafea atunci când acestea sunt prăjite.

Judecătorul și-a bazat decizia pe faptul că, deși niciuna dintre părți nu a contestat faptul că acrilamida este prezentă în cafea, inculpații, printre care și lanțul de cafenele Starbucks, nu au reușit să demonstreze că nu prezintă niciun risc.

Procesul a fost deschis în urmă cu opt ani, iar decizia lui Berle nu este definitivă, dar este puțin probabil să fie schimbată, anunță The Associated Press, care scriu că următoarea fază a procesului va determina sancțiunile civile pe care le vor primi companiile care comercializează cafea.

Pe lângă etichetele de avertizare de pe pachetele de cafea Consiliul pentru Educație și Cercetare în domeniul produselor toxice din alimente a cerut amenzi de până la 2.500 de dolari pentru fiecare persoană expusă la acest produs începând cu 2002. Starbucks este principalul inculpat în acest caz, în timp ce alte companii, precum 7-Eleve au ajuns deja la o înțelegere.


Citește și: ȘTIREA MEA/Daniel Sandu, cel mai premiat regizor de la Gala Gopo, merge cu metroul


Share This Post

Post Comment