Comoară incredibilă descoperită de un copil de 13 ani în Danemarca

Comoară incredibilă descoperită de un copil de 13 ani în Danemarca. Băiatul împreună cu un arheolog amator  a găsit sute de bijuterii, un ciocan al lui Thor și alte piese de valoare care i-ar fi aparținut regelui Harald Dinte Albastru, care a introdus creştinismul în Danemarca, citează Agerpres agențiile de presă internaționale.

Potrivit Biroului Arheologic Regional din Danemarca elevul Luca Malaschnitschenko și arhelogul amator René Schön au găsit comoara formată din sute de piese, perle, un ciocan al lui Thor, broşe şi inele cu ajutorul unui detector de metale, pe un câmp din apropierea localităţii Schaprode, situată pe insula Rügen din Marea Baltică.

Citeste si

Autorităţile locale au excavat comoara pe 14 şi pe 15 aprilie.

În urma unei prime datări piesele par a data din perioada lui Harald I (910-987), un rege unificator care a respins credinţele vikingilor şi a introdus creştinismul în Danemarca. Comoara conţine însă şi piese mai vechi, provenind din zone îndepărtate, cum ar fi un dirham din Damasc, transformat în bijuterie, care datează din anul 714.

Harald Dinte Albastru este o figură istorică importantă în spaţiul nordic – în onoarea sa fiind denumită tehnologia wireless Bluetooth (n.r. dinte albastru). De altfel, simbolul Bluetooth este o combinaţie între două litere runice care reprezintă iniţialele regelui Harald.

Tezaurul ar fi putut fi ascuns de anturajul lui Harald I, care, după ce a pierdut o bătălie împotriva propriului său fiu în 986, a fugit spre Pomerania, unde a murit un an mai târziu.


EXCLUSIV/Unul dintre artiștii cândva invidiați pentru bunăstarea sa, Adrian Sărmășan, își vinde hainele în piața de vechituri

Share This Post

Post Comment