EXCLUSIV Peste 50.000 de hectare de teren agricol, poluate cu petrol

Peste 50.000 de hectare de teren agricol din România sunt poluate cu petrol, avertizează pedograful Mihai Toti, intervievat de Libertatea.

Suprafața pare una mică, în comparație cu totalul de teren agricol al României care ajunge la 9,4 milioane de hectare, dar cu toate acestea, suprafața nu este mică având în vedere că se întinde pe 500 km pătrați, adică de 2,2 ori mai mare decât suprafața Bucureștiului sau, dacă vreți, mai bine de două treimi din insula mare a Brăilei, despre care se spune că ar avea cel mai fertil teren din România.

Citeste si

„Există o grămadă de poluări: poluare cu metale grele, care provine de la toate fabricile metalurgice, de la fabricile de îngrășăminte, de la trafic, poluarea cu petrol și cu săruri solubile, de la exploatațiile petroliere, de la rețeaua de transport de care nu avem grijă și plesnește. Sunt 50.000 de hectare poluate cu țiței în România. Am scris și o carte în urmă cu 20-30 de ani pentru că era responsabil de proiect”, a declarat Mihai Toti.

Potrivit lui, aceste suprafețe se află în apropierea câmpurilor petroliere din România, dar și a rafinăriilor sau altor fabrici din domeniu.

Recolte poluate

Pentru a putea scoate în evidență amploarea acestei poluări vom lua ca exemplu, câteva dintre recoltele la hectar, de anul trecut. Astfel că, recolta medie de grâu, secară și tricicale, la hectar a fost, în 2017, de 4,85 de tone, asta înseamnă că dacă acele terenuri au fost cultivate cu aceste plante, în România ar exista aproape 250.000 de tone de grâu poluat.

În schimb, rapița, care a devenit o cultură tot mai intensă în România, a ajuns în 2017 la o medie de 1,7 tone pe hectar, ce ar însemna o ipotetică poluare a 85.000 de tone. Sau dacă ne uităm la mazăre, unde producția a fost de 2,8 tone, am putea vorbi de poluarea a peste 140.000 de tone din această plantă.

Ne batem joc de propriul pământ

Pe lângă toate aceste poluări care provin din industriile din România, țara noastră are unul dintre cele mai aparte pământuri din Europa. Peste acest fapt, terenurile noastre agricole sunt destul de bătrâne, iar noi am reușit să de distrugem în ultima sută de ani, mai mult de cât s-a întîmplat în ultimele 10.000 de ani.

„Cel mai tânăr sol din țara românească are 500 de ani. Vă dați seama că sunt soluri care au și 10.000 de ani și noi le distrugem cu o nonșalanță extraordinară. România este singura țară din Europa care posedă cinci regiuni bio-geografice. Asta înseamnă că pe teritoriul României se găsesc cinci tipuri de soluri și cinci feluri de vegetație care nu se mai găsesc într-o asemenea comuniune nicăieri. Avem stepă și alături avem zone muntoase, fertilitatea și producția în aceste zone sunt diferite”, a mai spus pedograful.

Există hărți ale poluării neluate în seamă

Specialistul a mai avertizat că agricultura românească este facută, în marea ei majoritate „fără cap”, iar acest lucru duce la o deghradare și mai mare a solului. „Fermierul român de la țară nu știe să dea cu îngrășământ, air din acest motiv el face mai mult rău pământului pentru că riscă să-l polueze și mai tare”, a mai spus pedograful.

Acesta impreună cu echipa sa de cercetători au realizat hărți ale poluarii României la un nivel extrem de detaliat, luând măsurători din 16 în 16 km, la început, așa cum o cer standardele. „Astfel de studii costă extrem de mulți bani, iar cei care vin și vor să cunoască în detaliu date despre anumite zone din România vor trebui să plătească. Unele studii se fac și la comandă”, a mai spus specialistul.

Pentru a fi și mai preciși, aceștia au demarat un proiect de măsurare a calității solului, din 8 în 8 kilometri, pe întreaga țară. Proiectul este unul de durată pentru că nici fonduri nu prea există și nici prea mulți oameni dispuși să facă aceste măsurători.


Citește și:

EXCLUSIV | ”Big Brother-ul” pentru bani, gata după patru ani. Fiscul testează conectarea caselor de marcat la sistemele sale. Mișa trebuie să dea ultimul ordin

Share This Post

Post Comment