Fii gazda perfectă – cum să servești corect băuturile alcoolice la o petrecere acasă

 Chiar dacă a trecut luna sărbătorilor, petrecerile nu au nici un motiv să se termine. Deși felurile de mâncare sunt o prioritate pentru orice petrecere, un vin bun sau un cocktail dulce este elementul complementar gustului mâncării și descrie ambientul.

Fie că vrei să organizezi o petrecere sofisticată, fie o întâlnire amicală cu prietenii ori familia, iată de ce trebuie să ții cont pentru a servi băuturile ca un profesionist.

Citeste si

Folosește paharele potrivite

 În primul rând, în funcție de băutura pe care o vei servi, este recomandat să alegi paharele potrivite. Astfel, vinul îl vei servi în pahare cu picior înalt, berea în pahare mari fără picior sau halbe, șampania în cupă de șampanie. În ceea ce privește cocktailurile, folosește paharele specifice băuturii, precum cele de Martini sau Margarita.

Motivul pentru care este recomandat să folosești paharele corespunzătoare este faptul că acestea au un design care se potrivește specificului băuturii. De exemplu, vinul roșu trebuie servit într-un pahar larg, deoarece gustul acestuia este influențat de aerarea lui iar cupa de șampanie este realizată astfel încât bulele să se mențină cât mai mult timp.

De reținut: halbele pentru bere se folosesc mai degrabă într-o situație informală, precum o întâlnire cu prietenii apropiați.

Servește băuturile la temperatura ideală

 

Pentru a reține gustul de calitate al băuturilor, trebuie să avem în vedere câteva reguli de servire din punctul de vedere al temperaturii ideale. Mai precis, dacă vei începe masa cu o băutura aperitiv, asigura-te că o vei servi la temperatura de 10 – 12 grade celsius. Aici intră si vinurile roșii ușoare. Vinul roșu tare se va servi întotdeauna la temperatura camerei. O șampanie sau un spumos sec nu va depăși 10 grade celsius. Vinul dulce și șampania dulce se vor servi întotdeauna foarte reci.

Așa cum am menționat, evită să servești bere la o reuniune festivă. Este mai potrivită la o petrecere casual cu prietenii. Știi cu siguranță că o bere se servește rece. În plus, să nu îți lipsească niciodată suportul de carton de sub pahar, mai ales dacă nu ai așternut o față de masă.

Asortează cocktailurile cu fructe

 Nu uita să adaugi feliile de fructe în funcție de rețeta de cocktail. Pregătește-te cu feliile de lămâie, ananas sau cireșe. Feliile de lămâi sunt potrivite pentru Margarita, Mojito și Bloody Mary iar cireșele maraschino pentru a da un plus de gust cocktailurilor non-alcoolice sau a celor pe bază de rom precum Cuba Libre sau Mai Tai.

Reguli de bune maniere suplimentare

 

  • Nu servi niciodată un vin dulceag între două vinuri albe sau roșii seci
  • Vinurile albe seci se vor servi întotdeauna înaintea celor roșii iar vinurile albe dulci, după cele roșii
  • Apa naturală sau minerală și șampania dulce se vor servi întotdeauna foarte reci
  • Nu schimba paharele goale de apă sau cele de vin. Reumple paharele fără să le atingi marginea. Schimbă însă paharele goale de bere sau cele de cocktail și servește-le invitaților tăi băutura proaspătă.
  • Servește vinul întotdeauna din partea dreaptă a invitatului. Începe cu femeile și invitații de onoare, apoi bărbații

 

Sursa foto: shutterstock.com

 

Share This Post

Post Comment