Finala Eurovision 2018. Ce țări luptă la Lisabona pentru marele premiu

Finala Eurovision 2018. Câştigătorul va fi desemnat sâmbătă noapte, 13 mai,  la Lisabona, după ce se va auzi “stop vot!”, în finala programată la Altice Arena.  Din păcate, România, reprezentată anul acesta de către trupa The Humans, cu piesa “Goodbye”, a ratat calificarea în finală.

UPDATE: 22.00. A început Finala Eurovision 2018, programată la Altice Arena, Lisabona. Show-ul a început cu interpretarea de excepție celebrei artiste Ana Moura, urmată de Mariza, două dintre cele mai iubite cântărețe de fado, din Portugalia.  În continuare, în topul preferințelor se află Israel.

Citeste si

În acest moment, ţările favorite la titlul cântecului european sunt Cipru, Israel şi Irlanda, potrivit site-urilor agregatoare ale predicţiilor de la casele de pariuri. Netta Barzilai, reprezentanta Israelului, este printre marile favorite la Eurovision. Este însă o artistă a cărei apariție șochează, iar cântăreața  se dorește o reprezentantă a curentului #Metoo și o artistă care vrea să spargă stereotipurile.

Show-ul finalei aduce în scena de la Lisabona reprezentanţi ai 26 de ţări – 20 calificaţi în urma celor două semifinale, cinci din ţările fondatoare Eurovision şi o reprezentantă a ţării gazdă, Portugalia.

Anul trecut, România a fost reprezentată de Ilinca și Alex Florea, care s-au clasat pe locul al șaptelea. Cu doi ani în urmă, România nu a participat la Eurovision, din cauza acumulării unor datorii către EBU.

Artiştii ce vor evolua în finala Eurovision, în ordinea intrării în scenă, sunt:

Melovin, cu “Under the Ladder” (Ucraina)

Amaia y Alfred – “Tu cancion” (Spania)

Lea Sirk – “Hvala, ne” (Slovenia)

Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old” (Lituania)

Cesar Sampson – “Nobody but You” (Austria)

Elina Nechayeva -“La Forza” (Estonia)

Alexander Rybak – “That’s How You Write a Song” (Norvegia)

Cláudia Pascoal – “O Jardim” (Portugalia)

SuRie – “Storm” (Marea Britanie)

Sanja Ilic & Balkanika – “Nova Deca” (Serbia)

Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone” (Germania)

Eugent Bushpepa -“Mall” (Albania)

Madame Monsieur – “Mercy” (Franţa)

Mikolas Josef – “Lie to Me” (Republica Cehă)

Rasmussen – “Higher Ground” (Danemarca)

Jessica Mauboy – “We Got Love” (Australia)

Saara Aalto – “Monsters” (Finlanda)

EQUINOX – “Bones” (Bulgaria)

DoReDos – “My Lucky Day” (Republica Moldova)

Benjamin Ingrosso – “Dance You Off” (Suedia)

AWS – “Viszlát Nyár” (Ungaria)

Netta – “Toy” (Israel), Waylon – “Outlaw In ‘Em” (Olanda)

Ryan O’Shaughnessy – “Together” (Irlanda)

Eleni Foureira – “Fuego” (Cipru)

Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non Mi Avete Fatto Niente” (Italia).

Despre Eurovsion

Cele mai bune performanţe ale României la Eurovision au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, interpretată de Mihai Trăistariu.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia.

Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Citește și

VIDEO/Pace între cojocul de Bihor și vesta de Dior! Celebra casă de modă era acuzată că a copiat modelul românesc

Share This Post

Post Comment