Locuitorii orașului Galaţi nu mai au căldură şi apă caldă în sistem centralizat începând de vineri

Locuitorii orașului Galaţi din apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare nu mai primesc căldură şi apă caldă începând de vineri. Directorul Electrocentrale Galaţi, societatea care produce agentul termic, a declarat că livrarea de agent termic către distribuitorul Calorgal a fost sistată ca urmare a înregistrării unor datorii şi a nerespectării unor clauze contractuale. În continuare, se poartă negocieri privind asigurarea apei calde în timpul sezonului de vară.

“Din cauza nerespectării clauzei contractuale, plata în avans, pe care am notificat-o de nenumărate ori către Calorgal şi municipalitate, acum două săptămâni am decis, în prima fază, reducerea parametrilor agentului termic, şi nu oprirea, către populaţie, şcoli şi celelalte instituţii racordate la sistemul centralizat, pentru ca şcolile şi celelalte instituţii racordate la sistemul centralizat să nu aibă de suferit. Conform contractului noi aveam toate drepturile să oprim atunci, dar ne-am gândit la populaţie, la şcoli. Deoarece până la data de 29 martie, ora 24,00, s-a livrat 98 la sută din energia termică comandată de Calorgal pe luna martie, coroborat cu neîncasarea decât în procent de 30 la sută a contravalorii energiei termice livrate, am decis împreună cu administratorul special şi echipa managerială oprirea livrărilor şi implicit oprirea agregatelor energetice. De aseară, de la ora 24, noi am sistat livrarea de agent termic către municipiul Galaţi”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, directorul general al societăţii Electrocentrale Galaţi, Lucian Bălţătescu.

Citeste si

El a spus că societatea Electrocentrale are de recuperat de la societatea Calorgal o sumă de circa 4 milioane de lei aferentă lunii martie.

Astfel, începând de vineri, locuitorii municipiului Galaţi nu mai beneficiază în apartamente nici de agent termic, şi nici de apă caldă.

Directorul Electrocentrale Galaţi a adăugat însă că susţine în continuare funcţionarea sistemului centralizat de termoficare.

“Ne arătăm în continuare disponibilitatea pentru găsirea unor soluţii de colaborare. Trebuie avut în vedere scăderea numărului de consumatori. Mai mult, posibilitatea tehnică de a mai regla funcţionarea este din ce în ce mai dificilă pentru noi. Rugăm factorii de decizie ai municipalităţii şi distribuitorului local să analizeze responsabil aceste lucruri. Invităm împreună cu creditorul nostru majoritar şi cu acţionarul nostru majoritar, Ministerul Energiei, să găsim o soluţie comună pentru activitatea pe viitor. Din punctul nostru de vedere, credem că soluţia cea mai bună pentru încălzirea municipiului rămâne tot sistemul centralizat….Noi am gândit la rece şi ne-am dat seama că, oricum, şcolile au azi ultima zi, săptămâna viitoare este vacanţă. Pe 31 martie s-ar fi sistat oricum energia termică în sistem centralizat”, a mai afirmat directorul Electrocentrale Galaţi. 

Strategie pentru asigurarea apei calde către populaţie pe timpul vară

El a adăugat că societatea are în curs de elaborare o strategie de funcţionare pe timpul verii în vederea asigurării apei calde către populaţie, pe baza aburului tehnologic de la Combinatul ArcelorMittal, aşa cum s-a întâmplat şi în sezoanele de vară trecute.

Astfel, deocamdată, reprezentanţii Electrocentrale şi ai Calorgal nu au ajuns la o înţelegere, în condiţiile în care, potrivit lui Bălţătescu, cei de la Calorgal nu doresc să fie  livrată o cantitate mai mare de 7.000 de GCal/lună, lucru care determină ca activitatea de producţie a energiei termice să nu mai fie rentabilă pentru CET.

“Suntem în curs de elaborare a unei strategii pentru funcţionarea pe timpul verii, cu abur de la ArcelorMittal. Noi am mers la minimul tehnic, cu eforturi foarte mari ca să susţinem termoficarea cu agregatele energetice. Ca să funcţionăm, ar trebui să livrăm 28.000 de gigacalorii pe lună şi ei (n.r. – Calorgal) au cerut 7.000”, a mai afirmat Bălţătescu.

În municipiul Galaţi au existat de-a lungul timpului numeroase probeleme în privinţa asigurării apei calde şi căldurii în sistem centralizat din cauza datoriilor din sistem.

De altfel, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, este un susţinător al închiderii sistemului centralizat de termoficare din cauza pierderilor cu care se confruntă societatea Calorgal, edilul susţinând aplicarea unei măsuri prin care Primăria acordă cetăţenilor, de la sfârşitul lunii iunie a anului  trecut, în anumite condiţii, un ajutor financiar de 3.000 de lei în vederea achiziţionării unor surse alternative de încălzire şi apă caldă, măsură sistată temporar, pe timpul sezonului rece.

În municipiul Galaţi, sunt 98.000 de apartamente, dar în prezent doar circa 20.000 dintre acestea mai depind de sistemul centralizat de termoficare.

Share This Post

Post Comment