Mănăstirea rupestră de la Şinca Veche, locul în care se împlinesc dorințele. Misterul “Templului Ursitelor” din Ţara Făgăraşului

Sub un deal de la poalele munților Făgăraș se adună în fiecare duminică sute de oameni pentru a se ruga. S-a dus vestea că într-o grotă, nu foarte încăpătoare, se întâmplă lucruri inexplicabile. Unii vorbesc despre fascicule de lumina care apar şi dispar, alţii spun că dorințele puse acolo s-au împlinit, unii vin pentru energia pe care o emană locul, alții se roagă acolo doar pentru că acum este un locaș de cult ortodox, sfințit de Mitropolitul Ardealului. Grota a primit mai multe denumiri. Creștinii îi spun Mănăstirea rupestră de la Șinca Veche, locul în care se împlinesc dorințele, alții o denumesc “Templul Ursitelor”. În grotă este desenat în stâncă chipul lui Iisus Hristos. Câțiva centimetri la stânga, în mijlocul unei încăperi cu aspectul unui altar, sunt sculptate Steaua lui David  şi semnul Yin si Yang. 

Mănăstire vs Templul al Ursitelor

Istoricii spun că mănăstirea din stâncă a fost spată în perioada 1700, atunci când s-a început persecutarea creștinilor ortodocși din Transilvania. Șinca Veche era o localitate de graniță, iar oamenii erau obligați să treacă la Biserica Română Unită cu Roma, din ordinul împărătesei Maria Terezia.  Cu un efort  extraordinar, oamenii care au refuzat să-şi schimbe religia au săpat grota cu rol de biserică. Are un altar, o turlă în interior, pe unde pătrund timid razele soarelui, şi două încăperi mici cu ferestre minuscule.

Citeste si

Turla Mănăstirii upestre de la Şinca Veche, locul în care se împlinesc dorințele

Turla mănăstirii rupestre

Ștefan Meteș, un cercetător al vieții religioase din Transilvania, scria :

“Deasupra pronaosului e o scobitură rotundă, ca pentru semicalota Pantocratorului. Ea răzbește până la suprafața pământului. O deschizătură din această scobitură boltită era îndreptată spre naos, așa că ziua, aceste două despărțituri primeau lumina de sus, prin spărtura largă, care nu era înainte cu câțiva ani. În pereți, ici-colo, pot fi văzute scobituri puțin adânci, care au de cele mai multe ori formă circulară. Foarte probabil că altădată vor fi servit drept cadre de icoane”, citat de sincaveche.ro, site-ul dedicat acestui loc.

Forma locului, dar şi alte stânci din jurul grotei, îi fac pe unii experți să afirme că peștera a fost un templu dacic, cu o vechime de peste 2000 de ani. Nu există documente care să ateste această teorie.

Vedere din exterior, mănăstrirea rupestră de la Şinca Veche

Vedere din exterior

Un lucru este cert,  mănăstirea rupestră de la Șinca Veche sau Templul al Ursitelor atrage atenția a mii de oameni care vin să vadă locul. Toți spun că pleacă mai liniștiți pentru că simt o energie aparte. Creștinii consideră că rugăciunilor lor ajung mai repede la Dumnezeu.

Cei care nu sunt atât de credincioși vin aici pentru că sunt convinși că se întâmplă lucruri paranormale. Cred că există o zonă energetică uimitoare, un portal, care comunică direct cu alte vestigii dacice din România, cum ar fi cetatea de la Sarmizegetusa. Unii vizitatori vin o dată pe an pentru a-și pune o dorință, stând doar în locul în care lumina soarelui pătrunde prin turla săpată în piatră.

Steaua lui David şi Yin şi Yang la mănăstirea rupestră de la Şinca Veche

Steaua lui David şi Yin şi Yang, desenate în  mănăstirea rupestră de la Şinca Veche

Timp de multi ani locul a fost uitat de autorități şi se degrada. Fundaţia Așezământul Istoric Ortodox Cultural – Bucuria Neașteptată – Sinca Veche, județul Brașov a strâng bani şi l-a transformat într-un loc de pelerinaj.

curtea mănăstririi rupestre de la Şinca Veche

Curtea mănăstririi rupestre

“Schitul este cunoscut astăzi ca Schitul „Sfântul Nectarie“, pentru că paraclisul de aici, are o părticică din moaștele Sfântului Nectarie. Oamenii dau slavă lui Dumnezeu că S-a milostivit de ei și le-a trimis întru ajutor un Sfânt atât de iubit și de mult căutat. Paraclisul „Sfântul Nectarie“ a fost sfințit în 19 decembrie 2006 de IPs. dr. Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului dimpreună cu un sobor de preoți și mulți pelerini credincioși. La început schitul a funcționat cu obște de călugări, dar din rânduiala lui Dumnezeu, acum schitul funcționează cu obște de măicuțe”, se arată pe site-ul oficial al fundaţiei.


Citeşte şi: 

EXCLUSIV/Unul dintre artiștii cândva invidiați pentru bunăstarea sa, Adrian Sărmășan, își vinde hainele în piața de vechituri

Regizoarea Mirona Radu: „Noi, femeile, greșim fiind doar oglinzi ale celor pe care îi iubim”

REPORTAJ / Mihai Stoica a devenit tată în timp ce era într-o misiune militară în Polonia. “Mereu în sufletul meu a fost acolo un gol“

Share This Post

Post Comment