Moțiunea simplă împotriva ministrului Educației, la vot în Senat; Se intitulează ”PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice”

Moţiunea simplă a Opoziţie împotriva ministrului Educaţiei urmează să fie dezbătută şi votată de Senat, luni. Intitulată ”PSD vinde locurile în universităţi clientelei sale politice”, moțiunea vine ca urmare a deciziei lui Valentin Popa de a tăia drastic din locurile de admitere ale celor mai vechi şi prestigioase universităţi. 36 senatori ai PNL şi USR au semnat moţiunea consideră că ministrul a procedat astfel deoarece apără interesele unor abonaţi ai puterii şi nu interesele educaţiei naţionale.

În textul moţiunii se arată că “Învăţământul superior este creuzetul de formare a elitelor unei naţiuni şi trebuie să fie autonom şi liber de interese de partid, finanţat pe bază de performanţă şi merit, nu pe criterii de obedienţă politică. Ministerul Educaţiei trebuie să facă politici publice în interes general, nu să împartă locuri preferenţial ori să pedepsească şi să premieze universităţile după criterii politice. Universităţile trebuie să fie independente, să producă cercetări, idei şi cunoaştere pentru societate libere de constrângeri şi servituţi politice.”

Citeste si

Senatorul USR Mihai Goțiu a afirmat că Opoziția îi cere oficial demisia sau demiterea ministrului Educației, Valentin Popa, pentru modul în care a decis alocarea locurilor bugetate pentru anul educațional 2018/2019, tăind sute de locuri de la universitățile de top din România și redistribuindu-le către clientela PSD.

”Când i-am solicitat să-mi prezinte metodologia pe care s-a bazat distribuirea locurilor bugetate, răspunsul a fost clar: ”nu a existat nicio metodologie!”. Pur și simplu așa a apreciat d-nul ministru tăietor de ”pambligi” și siluitor de frunte al limbii române. D-l Valentin Popa dovedește (dacă mai era cazul) că nu are ce căuta în fruntea Educației din România. Pentru că dacă vrei să faci rău unei țări, atunci ataci sistemul de educație al acesteia. Fără educație de performanță, în câteva generații condamni țara la sărăcie și stagnare”, a spus senatorul USR.

Universitatea din București a cerut, recent,  demiterea ministrului Educației Valentin Popa, alăturându-se astfel demersului instituției de Universității din Cluj-Napoca.

Ambele universități au făcut mai multe demersuri pentru a atrage atenția cu privire la anomaliile în sistem pe care le produce alocarea cifrei de școlarizare pentru 2018-2019: plângeri la minister prin care cer emiterea unui nou act administrativ și o acțiune în instanță în ceea ce privește actul emis. Universitatea din Cluj-Napoca au încercat să atragă atenția cu privire la erorile din actul legislativ prin răspunsuri oficiale directe și publice, scrisori deschise și printr-o grevă japoneză.

Citește și: VIDEO / Sezonul și maratonul. Bogdan Nicolai, scenaristul de la Vocea României, aleargă ca să fie un om mai bun

Share This Post

Post Comment