Nicola Inquieto, italianul din Pitești care ar fi finanțat mafia, a fost arestat

Nicola Inquieto, italianul din Pitești care ar fi finanțat mafia, a fost arestat în vederea predării temporare către autoritățile judiciare din Italia. Aceasta este decizia dispusă, vineri, de magistrații Curții de Apel Pitești.

Pe 27 aprilie, omul de afaceri Nicola Inquieto a fost eliberat în baza unui acord internațional, după ce și-ar fi dat acordul pentru a fi extrădat. Astăzi, Curtea de Apei Pitești a decis ca italianul stabilit în Pitești, suspectat de finanțarea unei organizații mafiote, să fie arestat, notează Agerpres.ro.

Citeste si

„Admite cererea autorităţilor judiciare italiene, respectiv Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului din Napoli – Italia şi dispune predarea temporară a persoanei solicitate Inquieto Nicola către autorităţile italiene, pe o perioadă de 180 de zile, calculate de la data predării efective a acestuia, conform acordului încheiat de Curtea de Apel Piteşti şi Judecătorul de Cameră preliminară din cadrul Tribunalului din Napoli – Italia. (…) Dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare”, se arată în hotărârea pronunţată de instanţă.

Acordul se încheie în baza legii privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, care reglementează predarea amânată sau condiţionată.

Condiţiile privind predarea temporară se stabilesc prin acordul încheiat între autorităţile române şi străine competente. Pentru România, autoritatea competentă este curtea de apel care a executat mandatul european de arestare. Preluarea persoanei predate şi returnarea acesteia se fac de către autorităţile competente ale statului emitent, pe teritoriul României. Cheltuielile privind preluarea şi returnarea persoanei predate sunt suportate de statul emitent”, se mai arată în hotărâre.

Instanţa a stabilit o serie de condiţii pentru predarea temporară, care are loc în vederea efectuării urmăririi penale. Pe numele lui Nicola Inquieto a fost emis un mandat european de arestare de Judecătorul de Cameră Preliminară din cadrul Tribunalului din Napoli, acordat pe o perioadă de 180 de zile, calculate de la data predării efective, predare temporară pentru care acesta nu şi-a dat consimţământul.

Curtea de Apel Piteşti a dispus, totodată, arestarea provizorie a lui Nicola Inquieto în vederea predării pe o perioadă de 30 zile, începând cu data efectivei încarcerări.

„Ia act că persoana solicitată nu a mai consimţit la predarea sa către autorităţile judiciare din Italia, conform mandatului european de arestare emis de către acestea. Constată că în cursul procedurii de executare a mandatului european de arestare, persoana solicitată a fost reţinută şi arestată preventiv în perioada 12 aprilie 2018 – 26 aprilie 2018. Cu contestaţie în termen de 24 ore de la pronunţare în ceea ce priveşte arestarea şi în termen de 5 zile de la pronunţare pentru celelalte dispoziţii”, se mai menţionează în hotărâre.

În 12 aprilie, Nicola Inquieto, italianul din Pitești care ar avea legături cu Mafia, a fost reținut pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru infracțiuni economice și spălare de bani. Cetățeanul italian deține aproape 400 de apartamente în Pitești.

Anchetatorii îl acuză pe italianul Nicola Inquieto că ar controla direct sau prin interpuși mai multe firme care făceau parte din grupul infracțional organizat. Toate acestea aveau roluri bine definite.

„Activitatea infracţională a suspectului I.N. a început pe teritoriul statului italian în urmă cu mai multi ani, respectiv din anul 2002, prin înfiinţarea unor societati comerciale cu obiecte de activitate diverse (în principal în domeniul tehnologiei comunicaţiilor). Ulterior, începând din anul 2004, unul dintre membri clanului de tip mafiot Zagaria, care a acţionat pe teritoriul României, respectiv suspectul I.N., direct şi prin intermediul membrilor săi de familie şi-a transferat în mod disimulat veniturile obţinute din activităţile infracţionale în România, ocazie cu care a înfiinţat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale pe raza municipiului Piteşti, având ca obiect principal de activitate construcţia clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale”, susțin procurorii DIICOT.

Cele patru firme înființate pe teritoriul României, în județul Argeș, își desfășurau activitatea sub o aparentă legalitate. Profiturile obținute în domeniul imobiliar au fost transferate în mod disimulat de membrii familiei sale din Italia. Rudele aveau rol de interpuși în circuitul infracțional, spun anchetatorii.

De asemenea, Inquieto a finanţat şi sprijinit în mod concret deţinuţii clanului Dei Casalesi, o fracţiune a clanului Zagaria, a precizat DIICOT.

„În cauză se efectuează activităţi complexe în vederea identificării şi strângerii de probe pentru săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani şi grup infracţional organizat, respectiv asociere criminală de tip mafiot, aceasta din urmă raportată la legislaţia autorităţilor din Italia. Faţă de suspect a fost emis mandat european de arestare de către autorităţile judiciare din Italia”, se mai arată în comunicatul DIICOT.


Citește și VIDEO/ Ce mesaj a transmis robotul Sophia românilor, după ce a devenit primul umanoid din lume care are card de credit


Share This Post

Post Comment