Numărul cazurilor de boli autoimune a crescut îngrijorător. Practic, s-a triplat

Bolile autoimune reprezintă o problemă importantă pentru medicina modernă. Numărul cazurilor de boli autoimune a crescut îngrijorător, practic s-a triplat în ultimii ani. Dar, din nefericire, la acest moment, medicina nu a descoperit acel medicament miraculos care să distrugă anticorpii răi și să-i lase sănătoși pe cei buni care ne apără de virusuri, de bacterii și de alte substanțe străine”, explică pentru Libertatea, conf. dr Diana Loreta Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică.

”Numărul cazurilor de boli autoimune a crescut îngrijorător, în ultimii trei ani , practic triplându-se. Din punct de vedere al profilului pacientului trebuie să spunem că tiroiditele afectrează femeile tinere, de vârstă fertilă, motiv pentru care femeile trebuie să se controleze periodic, printr-un set de anlize care să implice hormonii tirpoidieni și anticorpii anti-tiroidieni”, spune medicul endocrinolog Diana Loreta Păun (foto).

Citeste si

Conf. dr Diana Loreta Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică, despre bolile autoimune

Conf. dr Diana Loreta Păun, consilier de stat la Administrația Prezidențială, Departamentul Sănătate Publică, despre bolile autoimune

Bunicii noștri nu vorbeau despre boli autoimune

Bolile autoimune reprezintă o problemă importantă pentru medicina modernă. Bunicii noștri nu vorbeau despre boli autoimune.

Dar, ce înseamnă autoimunitatea? Este un mod paradoxal al oganismului nostru de a răspunde în momentul în care el este supus unui stres. Deci, probabil, stitlul de viață stresant, contactul cu diverse noxe, cu diverși alergeni alimentari sau de altă natură din mediu au provocat creșterea incidenței acestei boli, continuă medicul Loreta Păun.

Autoanticorpii acționează asupra diverselor structuri și le mănâncă precum mănâncă moliile o haină

Potrivit medicului, autoimunitatea este o condiție prin care organismul produce substanțe care în mod normal al trebui să-l apere, dar, din nefericire, îl distrug.

”Autoanticorpii acționează asupra diverselor structuri și le  mănâncă precum mănâncă moliile o haină. Este vorba de glande, de mușchi, de  cord, de creier și așa mai departe. În general, în momentul în care în organism intră un agent străin, un virus, un microb, o proteină străină, organismul nostru reacționează, produce niște anticorpi, niște substanțe de apărare, care, în mod normal, anihilează inamicul și îl face să fie practic nul . Ca atare, boala nu mai apare, ne vindecăm, inclusiv de gripă. Există, însă ,persoane care au un răspuns imun denaturat, distorsionat, condiția fiind genetică, moștenită. În sensul că, în momentul în care trec printr-un stres, și un stres înseamnă, orice altă boală, un stres psihic – pierderea cuiva drag, activitate intensă fizică sau psihică intelectuală, o implicare emoțională de amploare, începe să secrete astfel de anticorpi, dar împotriva unor structuri proprii, pe care organismul nu și le mai recunoaște ca fiind ale lui. Și de aici rezultă un conflict în care, în cazul în care câștigă anticorpul, lucruile nu stau bine”, mai spune consilierul prezidențial.

Pot fi atacate toate organele și  toate structurile

Sunt multe boli autoimune de la Poliartrita reumatoidă, la Lupusul eritemetos, de la Miastenia gravis, la Anemia pernicioasă, Tiroidita. Pentru că, anticorpii răi pot ataca toate organele, toate structurile. 

Tiroidita cronică autoimună este o boală ”foarte la modă”

O boală autoimună considerată de medici ”foarte la modă” din cauza incidenței tot mai mari, este Tiroidita cronică.

” Tiroidita cronică autoimună este o boală ”foarte la modă” aș spune. Incidența tiroiditei în populația României a crescut foarte mult. Și, este îngrijorător faptul că ea afectează femeile tinere, de vârstă fertilă, cărora le poate influența viața de zi cu zi, prin simptomele pe care le poate induce și fertilitatea. Simptome care par uzuale, îngrășare, oboseală, căderea părului, intoleranță la frig, mici lucruri care, poate nu ne îngrijorează la prima constatare, dar care, dacă se perpetuează, generează modificări destul de importante la nivelul tuturor organelor și sistemelor, la nivelul inimii, la nivelul creierului, la nivelul pielii”, explică medicul Diana Loreta Păun.

O ecografie tiroidiană poate depista orice modificare morfologică

Incidența tiroriditei a crescut îngrijorător, cel puțin în ultimii ani. Poate și pentru că femeile se controlează, fac uzual, investigații.

”O ecografie tiroidiană este ușor de făcut și ea poate depista orice  modificare morfologică de la nivelul tiroidei, un nodul sau mai mulți noduli și, de asemenea, femeile își fac și analize de sânge, destul de frecvent. Ori, o simplă dozare de hormon tiroidian și de ATPO (anticorpi anti-tireoperoxidaza, anticorpi antimicrozomali anti-tpo sau atpo) poate oferi un diagnostic precoce. Deci, cele două elemente, expunerea la stres, dar și posibilitatea de a te investiga și de a testa precoce o astfel de patologie, explică de ce, în România, numărul de femei care au tiroidită este destul de mare”, mai spune medicul endocrinolog.

Condiția de a face o boală autoimună există în gene

Potrivit medicului, bolile autoimune sunt boli genetice.

”În general, condiția o ai în gene, cineva din familie a avut  această boală . Boala se manifestă în organism atunci când organismul vine în conact cu un stresor. Spre exemplu, tiroidita începe să devină manifestă după naștere. Sarcina și nașterea fiind un stres pentru femeie. Autoimunitatea diminuă crescând cu vârstă, dar poate fi o surpriză. Titoridita se poate asocia cu insuficiența corticosuprarenală și cu insuficiența ovariană . Există așa numite poliendocrinopatii autoimune. Ele au și markeri la nivelul pielii, vitiligo,acele pete albe, precum  și la nivelul scalpului, poate apărea  alopecia, pierderea unor zone de păr de forma unei monede. Acești markeri de boală autoimună trebuie luați în considerare pentru că insuficiența corticosuprarenală este o afecțiune care netratată duce la moarte”, mai spune medicul Loreta Păun.

Medicina nu a descoperit acel medicament miraculos care să distrugă anticorpii răi

Din păcate, până acum nu a fost descoperit un medicament care să distrugă anticoprii răi. Medicina nu a ajuns la performanța de a trata bolile autoimune.

”În anumite specialități există terapii novatoare numai că, din nefericire, la acest moment, medicina nu a descoperit acel medicament miraculos care să distrugă anticorpii răi și să-i lase sănătoși pe cei buni, care ne apără de virusuri de bacterii și de alte substanțe străine. Medicina nu a ajuns la performanța de a trata bolile autoimune. Se fac studii în acest sens”, precizează medicul.

Medicina personalizată, speranța pentru tratarea bolilor autoimune

În acest moment, speranța pentru videcarea bolilor autoimune stă în medicina personalizată.

”Aș vrea să amintesc de medicina personalizată, care  este o altă temă dragă  Administrației Prezidențiale pe domeniul sănătății. Sper ca, odată și odată, să putem face o evaluare genetică unui individ din momentul în care se naște și să spunem exact la ce riscuri de boală este supus pentru ca să putem acționa în acel sens. Asta înseamnă medicină personalizată. Să știi exact ce modificări cromozomiale, genetice, mutaționale există la un nou născut pentru a-i sfătui părinții și mai apoi pe el să se ferească de anumite comportamente, de anumite contacte, de anumite situații și să aibă o viață cât mai apropiată ceea ce înseamnă ideal”, mai spune medicul.

Dar, până atunci, oamenii trebuie să reînvețe obiceiurile sănătoase de altădată, o alimentație cât mai naturală,  mișcare, mai puțin stres și mai multe  activități plăcute.


Citește și: VIDEO/Psiholog, despre iubita lui Dragnea: Este exact ce vrea un om în situația liderului PSD. Nu-l contestă, nu vorbește contra lui 


Share This Post

Post Comment