Pelerinajul de Florii de la Galaţi a reunit sute de credincioşi

Sute de credincioşi au participat, sâmbătă, la Galaţi, la tradiţionalul Pelerinaj de Florii. Purtând în mâini ramuri de salcie şi flori, credincioşii au pornit de la Biserica Vovidenia către Catedrala Arhiepiscopală, unde arhiepiscopul Casian i-a binecuvântat şi a sfinţit icoana intrării lui Isus în Ierusalim.

Credincioşii de toate vârstele, foarte mulţi dintre ei având în mâini ramuri de salcie şi flori, au pornit de la Biserica “Vovidenia” urmând un alai de preoţi, pe strada Domnească, până la Catedrala Arhiepiscopală. Printre credincioşii s-au aflat şi soţii Zamfira şi Dan Năstase, din comuna Tutova din judeţul Vaslui, care au avenit la ceremonie special îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

Citeste si

„Ne-am îmbrăcat cu cele mai frumoase haine ale noastre, cu straiele populare românești și am venit aici pentru a-l întâmpina pe Domnul Iisus Hristos cu crengi de salcie și cu mare bucurie. Îi cântăm astăzi osana și ne bucurăm pentru această mare sărbătoare. Venim în fiecare an la procesiune. Noi venim de la țară, am stam 25 de ani în București, apoi ne-am mutat la țară, în comuna Tutova, dar de fiecare dată venim la Galați pentru a participa la procesiunea de Florii. Am descoperit aici acest obicei, ne place foarte mult, acest obicei este medicament și tratament pentru noi”, a spus Zamfira Năstase.

La Catedrala Arhiepiscopală Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi a sfinţit icoana intrării lui Isus în Ierusalim.

În această seară, în biserici se săvârşeşte, odată cu Vecernia Mare, Slujba Litiei. Cuvântul „litie“ provine de la grecescul “liti”, care înseamnă rugăciune de implorare, plină de umilinţă. Astfel, preoţii sfinţesc cinci pâini care simbolizează cele cinci pâini pe care Mântuitorul le‑a binecuvântat, înmulţindu‑le în chip minunat şi săturând cu ele în pustie cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii.

La finalul slujbei, bucăţele din pâinile respective se împart credincioşilor, care le mănâncă, aceasta find ultima gustare până dimineaţa, fără a mai bea sau a mâna ceva în această seară.

Conform tradiţiei, litia rămasă de seara nu se mănâncă cu mâncare a doua zi, ci se ia doar ca şi anafură, fiind de folos pentru sănătate.


Citește și: Florin Chilian e speriat! E în cursă pentru primul premiu din carieră, după 20 de ani de cântat

Share This Post

Post Comment