Pomenirea celor 30 de fecioare din Marțea Mare

Marţi, în Săptămâna Patimilor, ne pregătim pentru intrarea în cămara Mântuitorului.  Sfinţii Părinţi au rânduit să se citească în această zi pilda care ne prezintă zece fecioare, cinci „înţelepte” şi cinci „neînţelepte”, care se pregătesc pentru nunta. 

În Noul Testament se regăsește parabola celor zece fecioare. Întâlnirea cu Hristos este asemănată cu o nuntă. Hristos se numeşte pe sine „mire”, iar apostolii poarta numele de „prietenii mirelui”.

Citeste si

În această pildă, Împărăţia cerurilor este asemănată cu zece fecioare, care luându-și candelele, au ieşit în întâmpinarea mirelui. Mirele întârzie, iar fecioarele adorm. La miezul nopţii, se vesteşte sosirea lui. Fecioarele se trezesc să-l întâmpine. Untdelemnul din candelele celor neînțelepte este pe sfârşite, astfel ele cer celor înţelepte să le împrumute din untdelemnul lor.

Acestea refuză pe motiv că și candelele lor se pot stinge prin acest împrumut. Astfel, fecioarele neînțelepte merg să cumpere untdelemn. În timp ce ele lipsesc, soseşte mirele. Acesta intră la nuntă împreuna cu fecioarele „care erau gata de nuntă” și uşa se închide. Vor ajunge și fecioarele neînțelepte, dar vor găsi ușa închisă. Vor strigă: „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă”. Mirele le răspunde: „Adevărat zic vouă: Nu vă cunosc pe voi”.

Prin această pildă creștinii au descoperit importanţa pregătirii în vederea primirii lui Iisus în inimile lor.

Potrivit tradiției, în Marţea Mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu matură, se spală geamuri și se fac treburile grele pe lângă casa.

Marţea Mare este ultima zi in care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală si se calca. Din aceasta zi, se spune că bărbaţii trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele.


VIDEO EXCLUSIV/DJ Wanda se lasă din nou pe mâna medicului estetician. „Am 42 de ani, iar timpul nu stă pe loc”


Share This Post

Post Comment