România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană în martie 2018

România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană în martie 2018 pentru a doua lună consecutivă, a anunțat Oficiul European de Statistică într-un comunicat de presă citat de Agerpres. Potrivit acestora, în martie România a înregistrat un avans al preţurilor de consum de 4%, şi în creştere faţă de o rată anuală a inflaţiei de 3,8% înregistrată în luna februarie.

În toată Uniunea Europeană a crescut rata inflației, dar media este de 1,5% în creștere de la 1,4% cât era în februarie. Comparativ cu februarie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în şase state membre, a rămas stabilă în alte şase ţări şi a crescut în 15 state.

Citeste si

În rândul statelor membre cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia şi Lituania (ambele cu un avans de 2,5%)

Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente (0,41 puncte procentuale) şi energie (0,20 puncte procentuale).

Săîptămâna trecută, Institutul Național de Statistică a anunțat că rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,72%, de la 4,3% cât era în lua anterioară. Creșterea a avut loc pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,74% şi a celor nealimentare cu 6,27% comparativ cu luna februarie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi, 13 martie.


Citește și: DOCUMENT/ Statul a pierdut acțiunile la 25 de companii. Care sunt acestea și cum au fost pierdute


Share This Post

Post Comment