Rusia are termen până la noapte să găsească o explicație pentru folosirea gazelor Novichok în atacul asupra spionului Sergei Skripal

Rusia are termen până la noapte să găsească o explicație pentru faptul că un gaz neurotoxic produs de ruși a fost folosit în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale pe teritoriul Marii Britanii, scrie BBC News.

Premierul Theresa May a declarat, luni, că este “foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă pentru atacul produs duminica trecută în Salisbury. De asemenea, secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a declarat că pare că “actul cu adevărat flagrantă a venit în mod clar din Rusia” și ar trebui să existe “consecințe grave”.

Citeste si

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, va conduce o ședință a comisiei guvernamentale de urgență Cobra pentru a discuta cazul în cursul zilei de miercuri. În această ședință se va discuta un eventual răspuns al Moscovei sau măsurile care trebuie luate în cazul absenței acestuia.

Fostul agent dublu, Sergei Skripal , în vârstă de 66 de ani, și fiica sa, Yulia, în vârstă de 33 de ani, au fost descoperiți pe o bancă din centrul orașului Salisbury. Fostul spion rus și fiica sa rămân într-o stare critică, dar stabilă, în spital. De asemenea, sergentul Nick Bailey, prima persoană care a avut contact cu cei doi, este internat în spital, dar starea sa pare să se îmbunătățească și a reușit să vorbească cu familia sa.

Therea May a declarat că otravă folosită în atac a fost Novichok – un agent neurotoxic de grad militar dezvoltat de Rusia. “Fie aceasta a fost o acțiune directă a statului rus împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra agentului său nervos potențial catastrofic și a permis să ajungă pe mâinile altora”, a spus ea.

Ea a avertizat că, dacă nu există un “răspuns credibil” până marți noaptea, Marea Britanie va concluziona că Moscova se face vinovată de o “utilizare ilegală de forță” și că Marea Britanie trebuie “să fie pregătită să ia măsuri mult mai extinse” împotriva Rusiei decât înainte.

Ea a afirmat că aceste măsuri vor fi stabilite miercuri, în cazul în care nu vor primi explicații adecvate din partea Rusiei.

Rex Tillerson, care a vorbit la telefon cu ministrul de Externe britanic Boris Johnson, a declarat că SUA este de acord cu evaluarea Regatului Unit și crede că Rusia este probabil responsabilă de acest atac. “Suntem de acord că responsabilii – atât cei care au comis infracțiunea, cât și cei care au ordonat-o trebuie să se confrunte cu consecințe grave. Suntem solidari cu aliații noștri din Regatul Unit și vom continua să ne coordonăm îndeaproape reacțiile”, a transmis Tillerson.

Theresa May a vorbit luni și cu președintele francez Emmanuel Macron, iar cei doi lideri “au convenit că ar fi important să continuăm să acționăm în mod concertat cu aliații”.

Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a declarat că declarația premierului britanic a fost “un spectacol de circ în parlament”. “Concluzia este evidentă – este o altă campanie politică bazată pe provocări”, a spus ea.


Citește și: EXCLUSIV/ România a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru o magistrală de metrou dintr-un motiv absurd


Share This Post

Post Comment