Soprana japoneză Ato Kawara este supărată pe români, deși trăiește de 15 ani printre ei. Care e motivul

Soprana japoneză Ato Kawara e supărată pe români, deși trăiește de 15 ani printre ei, mai precis la Cluj-Napoca. Ato Sumi Kawara, pe numele său complet, în vârstă de 33 de ani, spune că nu vrea să plece, chiar dacă nu reuşeşte să câştige suficient aici şi trebuie să muncească în fiecare vară în Japonia.

Pentru că salariile în cultură sunt mici, artista este nevoită să facă rost de bani pentru a se întreţine şi merge în fiecare an, în concediu, în Japonia, unde dă lecţii de canto şi lucrează într-un restaurant.

Aici, tânăra soprană este colaboratoare permanentă a Operei Naţionale Române din Cluj și s-a ataşat de patria sa adoptivă. Chiar a ajuns să o iubească mai mult chiar decât unii români.

Cu toate acestea, Ato Kawara are o nelămurire: „Eu am fost în multe alte ţări, dar România mi s-a părut şi mi se pare în continuare cea mai potrivită pentru mine. În schimb, am observat ceva ce m-a surprins. Mulţi oameni se plâng şi vorbesc urât despre această ţară, de parcă n-ar fi patria lor. Mă întristează de câte ori îi aud vorbind aşa, pe stradă sau la televizor, peste tot. Eu sunt străină, dar mă doare când îi aud vorbind aşa, mi-e greu să-i înţeleg. Orice ţară are părţi bune şi mai puţin bune, am descoperit asta atunci când am plecat din Japonia. Iar voi aveţi lucruri mai bune decât alte ţări, a spus Ato, pentru adevarul.ro.

Citeste si

Totuși, ea le-a găsit și câteva calități românilor: „Îmi place felul în care se cultivă aici relaţia în familie. Comunicaţi foarte des, inclusiv prin telefon. În Japonia, părinţii şi copiii comunică mai rar. Cred că toţi ar trebui să comunicăm mai des cu cei apropiaţi. Iar ţara e foarte frumoasă. Uite, de exemplu ce am văzut aici şi n-am mai văzut în nicio ţară: peisaje superbe şi ciobani cu oi. Parcă sunt din picturi sau parcă ar fi luate dintr-o poveste. E aşa de frumos! La noi, în Japonia, nu există ciobani. Cred că munca lor e foarte grea şi am un respect deosebit faţă de oamenii care trăiesc în comuniune cu natura“.

Ato Sumi Kawara (33 de ani) a ales să vină în România în urmă cu 14 ani, în 2004, cu un singur gând: să ajungă într-o zi la nivelul artistei sale favorite, Angela Gheorghiu, pe care o admira încă din copilărie, chiar dacă nu ştia absolut nimic despre ţara în care urma să-şi facă studiile.

La începutul acestui an, pe 25 ianuarie, Ato Kawara a fost invitată să li se alăture actorilor şi muzicienilor din echipa Magic Naţional, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).CITEȘTE ȘI… #salvatipipera/ Mesajul lui Traian Mihu, primul IT-ist din Pipera, fost angajat la ICE Felix, pentru tineri: „Trebuie să tratezi lucrurile la serviciu ca în familie”Share This Post

Post Comment