SpaceX a lansat Block-5, cea mai puternică rachetă creat de companie

SpaceX a lansat Block-5, cea mai puternică rachetă creat de companie, după ce prima lansare, programată joi, fusese anulată în ultimul minut din cauza unor probleme tehnice, scrie Agerpores.

Cea mai nouă versiune a rachetei SpaceX Falcon 9, adaptată pentru eventuale misiuni cu echipaj ale NASA, a fost lansată vineri de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida. Ea va plasa pe orbita pământului un satelit de comunicaţii al guvernului din Bangladesh, denumit Bangabandhu-1.

Citeste si

Block-5 este utilată cu circa 100 de îmbunătăţiri ce îi asigură o mai mare putere, siguranţă şi capacitate de reutilizare față de decât precedecesoarea sa, Block-4.

După lansare, principalul modul al lansatorului s-a separat de restul rachetei şi a revenit pe Terra, realizând o coborâre controlată pe o platformă din Oceanul Pacific.

Potrivit companiei și cel de-al doilea etaj al lansatorului este recuperabil şi poate fi reutilizat de cel puțin 10 ori cu reparaţii minime între zboruri, ceea ce permite lansări mai frecvente la un cost mai mic – un aspect cheie pentru modelul de afaceri al companiei SpaceX, deţinută de miliardarul Elon Musk.

Zborul de vineri a marcat a noua lansare pentru SpaceX de la începutul acestui an.


Citește și: Culisele întâlnirii Dăncilă – Papa Francisc de la Vatican: ce a spus Suveranul Pontif şi a omis Guvernul în comunicat


Share This Post

Post Comment