Un german reținut de kurzii din Siria în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001

Un german reținut de forțele kurde din Siria în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001. Bărbatul născut în Siria dar cu cetățenie germană este acuzat că a ajutat la planificarea atacurilor teroriste din Statele Unite, a declarat miercuri un comandant kurd pentru AFP.

“Mohammed Haydar Zammar a fost arestat de forțele kurde din nordul Siriei și este interogat acum”, a declarat oficialul, fără a oferi detalii suplimentare.

Citeste si

Zammar, care are în jur de 50 de ani, a fost acuzat de recrutarea unor persoane pentru atacurile din 11 septembrie. El a fost reținut în Maroc în decembrie 2001 într-o operațiune care a implicat agenți CIA și a fost înmânat autorităților siriene două săptămâni mai târziu.

Un tribunal sirian l-a condamnat la 12 ani de închisoare în 2007 pentru apartenența la Frăția Musulmană, o acuzație care la acea vreme i-ar fi putut aduce pedeapsa cu moartea. Dar izbucnirea conflictului din Siria patru ani mai târziu a dus la eliberarea mai multor prizonieri islamici, iar aceștia s-au alturat grupărilor jihadiste.

Zammar a fost unul dintre cei eliberați, dar oficialul kurd spune că deocamdată nu se știe dacă acesta a fost membru activ al vreunei organizații teroriste în ultimii ani.

Forțele democrate siriene, o coaliție de luptători arabi și kurzi sprijiniți de SUA, au capturat mai mulți membri străini ai ISIS în Siria în ultimele luni, mai ales după eliberarea orașului Rakka din mâinile jihadiștilor.

Pentagonul nu a confirmat capturarea lui Zammar.


Citește și: Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca


Share This Post

Post Comment